niedziela, 9 listopada 2014

Wieniec Św Marcina

Marcińskie rogale uwielbiam, uwielbiam też biały mak. Jest taki anielskie w porównaniu z tym niebieskim. Delikatny, lekko orzechowy, posiada cudowny zapach. Po wymieszaniu z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową przeobraża się w prawdziwe cudo i choć zrobienie nadzienia z białego maku zajmuje trochę czasu to wierzcie mi warto, bo nic tak dobrze nie smakuje. 
Przyszło mi ostatnio piec ciasto na rodzinną, bogatą w gości uroczystość i postanowiłam, że nie będę piekła miliona rogalików, tylko zrobię jeden piękny wieniec. Ciasto z podanych przeze mnie proporcji jest spore i można je spokojnie podzielić na pół. Delikatnie ciasto drożdżowe, biały mak, domowa skórka pomarańczowa i lukier, którego nie żałujemy. Kaloryczna bomba, ale jaka przyjemna.


Masa makowa:

200 g białego maku
100 g migdałów bez skórki
150 g orzechów włoskich bez skórki
1/2 szkl cukru pudru
Wieniec Św Marcina

2 łyżki śmietany 18 %
3 łyżki kremówki
3 łyżki skórki pomarańczowej

Ciasto:

250 ml mleka
60 g masła
50 g świeżych drożdży
2 żółtka
4 łyżki cukru
300 g mąki
4 łyżki mąki do zaczynu

Lukier:
1 szkl cukru pudru
2 łyżki ciepłej wody

Do posypania:
posiekane orzechy włoskie
płatki migdałowe

 Masa makowa:
-Mak, orzechy i migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie odsądzamy, mielimy trzykrotnie na drobnych oczkach. Dodajemy cukier, śmietanki i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 2 godziny. 

Ciasto:
- mleko podgrzewamy z masłem, do momentu, w którym masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy cukier, drożdże i 4 łyżki mąki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesianą mąkę i żółtka. Dokładanie mieszamy, wykładamy na blat i wyrabiamy do znudzenia (za to właśnie lubię drożdżowe ciasto, bo to ciasto przy którym można się zapomnieć). W razie konieczności podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 2 mm. 

Na cieście rozkładamy równo farsz. Zwijamy z rulon, który rozcinamy na dwie części w poprzek. Obie przeplatamy ze sobą farszem do góry. Warkocz łączymy w koło. Odstawiamy na 30 minut.

Pieczemy w 180 C przez 35 minut.  Po wystudzeniu dekorujemy lukrem, posypujemy orzechami i migdałami. 

Smacznego:) 

Wieniec Św Marcina

Wieniec Św Marcina

Wieniec Św Marcina

Wieniec Św Marcina


4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam białego maku, ale jutro w końcu robię rogaliki to się przekonam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na wieniec, co do maku, ja jednak wolę słodkości nadziane niebieskim, ale jak to mówią, o gustach nie dyskutujemy:) Zaraz zabieram się do przygotowania ciasta na rogale:)

    OdpowiedzUsuń