Delikatne ziemniaki i charakterna czarna rzepa. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku ziemniaki, delikatna i krucha czarna rzepa. Czosnek, rozmaryn i domowe aioli. Danie same w sobie lub pyszny dodatek do ryby lub mięsa. Musicie koniecznie spróbować.
Ziemniaki smażone z czarną rzepą |
400 g ziemniaków
150 g czarnej rzepy
1 łyżka mąki ryżowej
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól
4 żółtka
150 ml oliwy
4 ząbki czosnku
sól
sok z 1/4 cytryny
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę 2x2 cm i gotujemy do średniej miękkości.
- Rzepę obieramy i kroimy podobnie jak ziemniaki.
- Rozgrzewamy oliwę, kładziemy na niej rzepę i smażymy około 5 minut. Następnie ziemniaki posypujemy łyżką mąki ryżowej i dokładamy do rzepy. Dokładamy przeciętą na pół główkę czosnku i rozmaryn. Smażymy, aż warzywa będą chrupiące i rumiane.
- Żółtka doprawiamy solą i przeciśniętym czosnkiem. Zaczynamy powoli ubijać i wąskim strumieniem dolewamy oliwę, cały czas miksujemy, a z biegiem czasu zwiększamy strumień oleju. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Smacznego :)
Ziemniaki smażone z czarną rzepą |
Ziemniaki smażone z czarną rzepą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz