Pączki z masłem orzechowym i czekoladą |
50 g drożdży świeżych
250 ml mleka
550 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
60 g masła
cukier puder
2 jajko
4 żółtka
tłuszcz do smażenia
200 g masła orzechowego
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
20 orzechów włoskich
-
Z drożdży, jednej łyżeczki cukru i jednej łyżki mąki przygotowujemy
zaczyn, zalewając je ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i
odstawiamy na 15 minut.
- Jajka mieszamy z dwoma łyżkami cukru pudru i ubijamy delikatną białą masę.
- Masło roztapiamy i lekko studzimy.
-
500 g mąki przesiewamy, dodajemy do niej rozrobiony zaczyn, ubite jajka
oraz masło. Wszystko delikatnie wyrabiamy łyżką. Ciasto może się wydać
zbyt rzadkie, ale będziemy je jeszcze wyrabiać z pozostałą mąką, więc
radzę się nie martwić.
- Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
-
Po 30 minutach wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką
stolnicę. Ciasto posypujemy również z wierzchu. Wyrabiamy ciasto przez
około 20 minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Tylko robimy to
stopniowo i delikatnie, aby ciasto nie stało się zbite.
-
Kiedy ciasto będzie jędrne, sprężyste, a zarazem delikatne
rozwałkowujemy je na placek grubości 5 mm i wycinamy pączki. Można to
zrobić za pomocą szklanki lub odrywając kawałki i formując dowolnej
wielkości kulki.
- Wykrojone pączki pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut - do wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzewamy na wolnym ogniu tłuszcz.
-
Na delikatnym ogniu smażymy pączki na rumiany kolor z obu stron. Należy
uważać, aby ogień nie był zbyt duży, ponieważ pączki spalą się z
zewnątrz, a ni upieką w środku.
- Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku i zostawiamy do wystygnięcia.
- Czekoladę rozpuszczamy na kąpielą wodną
- Orzechy rozłupujemy delikatnie. Dzielimy je na połówki, które prażymy przez 5 minut na suchej patelni.
- Masło orzechowe w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego z szprycą na końcu.
-
Delikatnie napełniamy każdego pączka. Następnie zanurzamy go do połowy z
rozpuszczonej czekoladzie i dekorujemy połową orzecha włoskiego
Od 3 dni za mną masło orzechowe chodzi, a teraz jeszcze pączki!
OdpowiedzUsuńTrzeba w taki razie koniecznie spróbować :) Pozdrawiam gorąco
UsuńMmm, pychota :) na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)