poniedziałek, 12 stycznia 2015

Razowe spaghetti z pieczonymi pomidorkami i tymiankiem

Jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Orzechowy w smaku razowy makaron, wyrazisty smak oliwy, kwaskowate pomidory, wyjątkowy ocet balsamiczny, szczypta brązowego cukru, a to wszystko doprawione suszonym tymiankiem, czosnkiem i morską solą. No niebo w gębie - że się tak kolokwialnie wyrażę.

Razowe spaghetti z pieczonymi pomidorkami i tymiankiem







makaron razowy spaghetti
pomidorki koktajlowe na gałązce
3 ząbki czosnku
3-4 gałązki suszonego tymianku
sól morska
4 łyżki oliwy z oliwek Monini Classico
Extra Vergine
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta brązowego cukru










- W brytfance układamy pomidory. Polewamy je oliwą z oliwek, octem balsamicznym wymieszanym z brązowym cukrem, doprawiamy solą morską oraz tymiankiem. Czosnku nie obieramy ze skórki tylko całe ząbki układamy obok pomidorków. Wstawiamy do piekarnika na około 25-35 minut. Możemy przygotować pomidorki również na patelni. Postępujemy  w ten sam sposób, tylko zamiast do piekarnika wstawiamy je na mały ogień i przykrywamy. 
- Makaron gotujemy al dente. 
- Kiedy pomidorki będą gotowe wyjmujemy je z piekarnika, czosnek wyjmujemy z łupin, rozgniatamy i dokładnie mieszamy, aby połączył się z oliwą, a następnie dokładamy do nich makaron. Dokładnie obtaczamy go w powstałym na dnie brytfanki sosie. 

Smacznego:)

Razowe spaghetti z pieczonymi pomidorkami i tymiankiem

Razowe spaghetti z pieczonymi pomidorkami i tymiankiem

Razowe spaghetti z pieczonymi pomidorkami i tymiankiem


Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

2 komentarze:

  1. Spaghetti prezentuje się bardzo ciekawie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Jest przepyszne. Nawet mojemu mężowi smakowało, a on nie je nic, co zawiera mąkę razową.

    OdpowiedzUsuń