Będzie dziś po włosku, a w sumie to już było wczoraj, bo wszystko zjedliśmy. Pragnę zaznaczyć, że z wielkim apetytem i chęcią ogromną. Bo jak tu nie zasiąść do razowego spaghetti z cudownie słoną i chrupiącą pancettą, cudownym jarmużem oraz mieszanką czosnku, oliwy, chilli i zielonej pietruszki. To nie może nie smakować. To trzeba spróbować.
Razowe spaghetti z jarmużem, chilli i pancettą |
Składniki:
100 g razowego spaghetti
50 g pancetty (surowy wędzony boczek)
100 g jarmużu umytego i pokrojonego
1 czerwone chilli
2 ząbki czosnku
1 pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Pancettę wkładamy na suchą patelnię i rumienimy. Do pancetty dokładamy umyty i pokrojony jarmuż. Lekko podlewamy wodą, zakrywamy pokrywką i dusimy 5 minut.
- Pancettę wkładamy na suchą patelnię i rumienimy. Do pancetty dokładamy umyty i pokrojony jarmuż. Lekko podlewamy wodą, zakrywamy pokrywką i dusimy 5 minut.
- Chilli i czosnek bardzo drobno kroimy. Dodajemy posiekaną pietruszkę i szczyptę soli. Zalewamy oliwą i odstawiamy na kilka minut.
- Makaron odcedzamy i wkładamy na patelnię z pancettą i jarmużem. Dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz. Dolewamy mieszankę chilli, czosnku, oliwy i pietruszki. Łączymy razem i podajemy.
Smacznego:)
Razowe spaghetti z jarmużem, chilli i pancettą |
Razowe spaghetti z jarmużem, chilli i pancettą |
Razowe spaghetti z jarmużem, chilli i pancettą |
Razowe spaghetti z jarmużem, chilli i pancettą |
świetna propozycja!
OdpowiedzUsuń