Ot
i taka wariacja na temat kalafiora, którego uwielbiam. Wyraźny w smaku
sos, młody kalafior, szynka parmeńska, a to wszystko zapiekane na złoto.
To musi smakować. Ostry, goryczkowy, pełny smak dzięki serowi, gałka
muszkatołowa i dużo pieprzu - to musi smakować.
Kalafior pod piwno serowym beszamelem |
Składniki:
1 kalafior
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml jasnego piwa
200 ml bulionu warzywnego
200 g sera bursztyn
100 g sera salami
100 g szynki parmeńskiej
czarny pieprz mielony
gałka muszkatołowa
sól
Kalafior pod piwno serowym beszamelem |
Przepis:
- Kalafiora dzielimy na różyczki i układamy dosyć ciasno w brytfance. Ser ścieramy na drobnych oczkach.
- W
garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i intensywnie
mieszamy. Powstałą zasmażkę mieszamy na ogniu przez 2-3 minuty.
Następnie cienkim strumieniem wlewamy piwo, nie przestajemy przy tym
intensywnie mieszać. Dolewamy bulion, dokładnie mieszamy i zostawiamy na
mały ogniu na około 7-10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy sos
zacznie gęstnieć dodajemy sól, sporą szczyptę czarnego pieprzu i
szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy w
kilku partiach ser. Energicznie mieszamy, aby ser połączył się z sosem.
-
Na wyłożonego kalafiora wylewamy sos. Układamy kawałki szynki
parmeńskiej. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 C. Po
10 minutach włączamy grill, aby góra się zrumieniła.
- Podajemy na gorąco.
Smacznego :)
Kalafior pod piwno serowym beszamelem |
Kalafior pod piwno serowym beszamelem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz