Przyszedł czas na kurki. I choć w lasach sucho, to jakimś cudem (pewnie hodowlano uprawowo importowym) pojawiają się gdzieniegdzie kurki. Ja postanowiłam wyczarować z nich magiczne tosty. Na żytnim chlebie posmarowanym odrobiną masła ułożyłam cieniutko pokrojoną gruszkę, następnie podsmażone kurki, a wszystko to podałam z sosem z sera gorgonzola. Pychota, o tej porze roku grzechem byłoby jeść inne tosty.
Składniki:
2 kromki chleba żytniego
1 gruszka
200 g kurek
sól
pieprz
masło
150 g sera gorgonzola
2 łyżki mleka
zielona pietruszka
Przepis:
- Na patelni rozpuszczamy masło. Układamy na nim kromki chleba i rumienimy lekko. Ściągamy z patelni.
- Na patelnię dodajemy odrobinę masła i wrzucamy kurki. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i lekko przesmażamy. Ściągamy.
- Na patelni ląduje ser gorgonzola pokrojony w mniejsze kawałki wraz z mlekiem. Czekamy, do momentu w którym ser się rozpuści, a sos lekko zgęstnieje.
- Gruszkę dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cieniutkie plasterki.
- Na chlebie układamy cieniutko pokrojoną gruszkę, następnie kurki, a całość podlewamy sosem z sera gorgonzola.
- Zapiekamy tosty pod grille, aż sos lekko się zrumieni.
- Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
- Jeżeli wolicie tosty robione w tosterze czy opiekaczu, możecie nie podsmażać pieczywa tylko od razu ułożyć na nim gruszkę, podsmażone lekko kurki i ser gorgonzolę pokrojony w kawałeczki. Przełożyć drugą kromką i już.
Smacznego :)
Fantastycze, chcę takie!:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadły do gustu. Pozdrawiam :)
UsuńOooo! To jest świetne połączenie smakowe:) Bardzo lubię
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Też bardzo je lubię :) Pozdrawiam :)
UsuńGruszka i kurki - rewelacyjne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji "Pora na kurki 2015"
Pozdrawiam
Iwona
www.smakowitejadlo.com