Wędlina z karkówki |
1 kg karkówki
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
W małej miseczce mieszamy sól, pieprz, majeranek i paprykę dodajemy oliwę, odstawiamy. Płuczemy karkówkę, wykładamy ją na formę do pieczenia i nacieramy marynatą, odstawiamy do chłodnego miejsca na dwie godziny. Po wyjęciu karkówki z lodówki, rozgrzewamy patelnię i obsmażamy karkówkę z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 C i pieczemy około 1 i 1/2 godziny bez termoobiegu. Można podawać na ciepło, ale idealnie nadaje się do kanapek na zimno. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Smacznego :)
Wędlina z karkówki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz