środa, 20 lutego 2013

Karkówka z selerem naciowym i papryką

Karkówce w ciężkim sosie mówię zdecydowane "NIE", ale karkówce w warzywach daję zielone światło. Czasami uginam się w stronę kulinarnych upodobań męża, ale zawsze muszę dorzucić swoje trzy grosze i tak oto dziś dorzucam seler naciowy i kolorową paprykę. Warzywa sprawią, że karkówka będzie smaczniejsza i zdrowsza, a ja z czystym sumieniem mogę serwować ją na obiad. Poniższe składniki wystarczą na 4 solidne porcje. A żeby tradycji stało się za dość, przygotowanie nie będzie trwało dłużej nić pół godziny, bo nie ma nic cenniejszego niż szybki obiad w środku tygodnia.


Karkówka z selerem naciowym i kolorową papryką
400 g karkówki 
5 łodyg selera naciowego
1 duża cebula
4 kolorowe papryki
sól
pieprz
majeranek
ostra papryka w proszku
1 chilli
















- karkówkę dokładnie płuczemy i kroimy na drobną kostkę (1cm x 1cm)
- rozgrzewamy patelnię i układamy na niej kawałki karkówki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i mieloną papryką, smażymy do momentu zrumienienia
- cebulę kroimy w kostkę, szatkujemy seler i dokładamy do karkówki, zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekane chilli, smażymy jeszcze około 5 minut, papryka zostanie chrupiąca i zachowa swój kolor
- całość można podać z ryżem, ziemniakami lub makaronem, ale samo w sobie jest już wystarczająco sycące i pyszne


Smacznego:)

Karkówka z selerem naciowym i kolorową papryką

1 komentarz: