Domowe cukierki waniliowe |
300 ml śmietanki 30 %
75 g masła
125 g cukru
1 laska wanilii
- do garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę, dosypujemy cukier i wkładamy pokrojone w kostkę masło oraz ziarna wanilii
- wszystko gotujemy na średnim ogniu, cały czas musimy mieszać,
- trzeba bardzo uważać bo masa może wykipieć lub przypalić się
- gotujemy i mieszamy do momentu kiedy masa zacznie odchodzić od garnka
- klejącą i gęstą masę przekładamy do foremki i odstawiamy do wystygnięcia
- chłodną masę wkładamy na całą noc do lodówki
-na drugi dzień kroimy w dowolnej wielkości cukierki
Smacznego:)
Domowe cukierki waniliowe |
Te waniliowe drobinki mnie rozbrajają...Cukierki są cudowne :)
OdpowiedzUsuńCudowne. Takie cukierki muszą być przepyszne
OdpowiedzUsuń