czwartek, 21 lutego 2013

Razowe bułeczki nadziewane pieczarkami

Bułki z pieczarkami to jest to, co tygryski lubią najbardziej. Najpyszniejsze zdarzyło mi się jeść, ładnych parę lat temu, w Gorzowie Wielkopolskim. Słyszałam, że nadal można tam kupić bułkę z pieczarkami od Pani z okienka, która nic poza bułkami nie sprzedaje. Ale mimo wielkiego zaufania do Pań z okienka dziś robię bułki z pieczarkami sama i zapewniam was, że nie potrzeba do tego ani grama tłuszczu. 


Razowe bułeczki nadziewane pieczarkami



500 g pieczarek 
1 cebula
sól
600 g mąki razowej
50 g drożdży
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
1 łyżeczka cukru
pieprz












Farsz:
- pieczarki płuczemy i obieramy następnie kroimy w drobną kostkę lub plasterki
- na patelnię wlewamy 1/4 szklanki wody i dokładamy pieczarki, solimy je i doprawiamy pieprzem
- gdy pieczarki zmiękną i puszczą sok dodajemy do niech posiekaną drobno cebulkę
- całość dusimy tak długo, aż woda odparuje z pieczarek


Ciasto:
- z drożdży, łyżeczki cukru, mleka i wody oraz łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- wyrośnięty zaczyn dodajemy do pozostałej części mąki, wymieszanej z jedną łyżką soli i wbijamy dwa całe jajka - wyrabiamy na gładkie ciasto, jeżeli będzie zbyt kleiste dodajemy mąki, jeżeli zbyt twarde podlewamy odrobiną mleka
- wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia 
- gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na grubość jednego centymetra i szklanką wycinamy okręgi
- na każdy okrąg nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy jak pierogi, a następnie formujemy kulkę
- bułeczki układamy w tortownicy lub blaszce jedna przy drugiej
- przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze chwilę do wyrośnięcia, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut

Smacznego :)

Razowe bułeczki nadziewane pieczarkami

Razowe bułeczki nadziewane pieczarkami

Razowe bułeczki nadziewane pieczarkami

2 komentarze: