Karmazyn w sosie pomarańczowo - maślanym, jakkolwiek skomplikowanie to nie brzmi, to w przygotowaniu jest bajecznie proste i wymaga niewiele czasu. Efekt za to wyśmienity. Biały, mięsisty karmazyn i słodko słony sos pomarańczowy - pychota.
Karmazyn w sosie pomarańczowo - maślanym |
2 tuszki karmazynu
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
1 łyżka oliwy lub oleju
2 łyżki sosu sojowego
Sos pomarańczowo - maślany:
1/2 dużej pomarańczy lub 1 mała
2 łyżki sosu sosjowego
1/4 szklanki soku pomarańczowego
2 ząbki czosnku
1/4 świeżego chilli
2 łyżeczki masła
- rybę musimy dokładnie umyć, usunąć wszystkie nieczystości i łuski
- każdą tuszkę przecinamy wzdłuż kręgosłupa na pół i układamy skórą do góry
- skórę nacinamy w paru miejscach
- tuszki od wewnętrznej strony lekko solimy
- od zewnętrznej doprawiamy grubo zmielonym pieprzem
- polewamy sosem sojowym i oliwą
- pieczemy w temperaturze 180 C przez 15-20 minut
Sos pomarańczowo maślany
- na rozgrzaną patelnię wkładamy miąższ (bez błon i skórek) z pomarańczy, sos sojowy i sok z pomarańczy
- dodajemy przekrojone i zmiażdżone ząbki czosnku oraz posiekane chilli
- redukujemy o 1/4 i dodajemy, pokrojone w drobną kostkę, masło
- kiedy masło się rozpuści i połączy z sosem wyłączamy gaz
Sosem polewamy upieczone karmazyny
Smacznego:)
Karmazyn w sosie pomarańczowo - maślanym |
przepis to mistrzostwo, ryba chrupiąca, a sos winny, lekko slony i pikanntny. rewelacja, na pewno zabłyśnie na wigilijnym stole. polecam
OdpowiedzUsuń