Pęczak kojarzy się nam głównie z rybami, a dokładnie z chodzeniem na ryby. Ale pęczak to wyśmienita kasza - bardzo sycąca. Może stanowić dodatek do dań lub w towarzystwie warzyw być daniem samym w sobie. Dziś wersja na słodko - ostro z chilli i miodem.
300 g pęczaku jęczmiennego
300 g bobu
300g zielonego groszku
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały lub pół dużego selera
por
sól
pieprz
1 łyżka miodu
chilli
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
- marchewkę kroimy w średniej wielkości plastry, por w wiórki, pietruszkę, seler i cebulę w drobną kostkę
- bób i groszek gotujemy w wodzie, odcedzamy i solimy
- w garnku wstawiamy 600ml wody, wsypujemy 1 łyżeczkę soli - gotujemy. Gdy woda się zagotuje wrzucamy pęczak, przykrywamy i gotujemy około 20 minut.
- na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę - smażymy około 7 minut, następnie dodajemy cebulę i por i solimy do smaku. Wszystko smażymy aż cebula zmięknie, dodajemy posiekane papryczki chilli i czosnek, na sam koniec do warzyw dodajemy ugotowany bób i groszek, wyłączamy gaz i dodajemy łyżkę miodu. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- odcedzony pęczak wrzucamy na patelnie z warzywami i wszystko mieszamy razem. Jeżeli w międzyczasie pęczak zdążył ostygnąć, możemy podgrzać go chwilę na patelni z warzywami
- danie nadaje się do ogrzewania, ale należy pamiętać, aby na patelnię wlać kilka łyżek wody
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz