wtorek, 5 marca 2013

Błyskawiczny kurczak miodowo-imbirowy

Przepis wyjątkowo nieskomplikowany. Łatwe, szybkie i bardzo smaczne. W mojej wersji to skrzydełka, chociaż miód i imbir świetnie pasują również do nóżek czy piersi. Przepis sprawdza się na ciepło, ale z zimnych piersi na drugi dzień można przyrządzić rewelacyjne kanapki. Nie ma nic lepszego niż upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, tym razem pieczemy kurczaka. 




Kurczak w miodzie i imbirze






1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
3 cm imbiru
1 łyżka miodu












 
 
- skrzydełka dokładnie myjemy, czyścimy i kroimy na trzy części. Najmniejszą część, tę prawie bez mięsa odkładamy (np. na wywar)
- w miseczce mieszamy imbir, sos sojowy i miód
- marynatą nacieramy skrzydełka z kurczaka i odstawiamy na godzinę 
- piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy skrzydełka około 1 godziny

Jeżeli zdecydujemy się na piersi, to pieczemy je odrobinę krócej i pod przykryciem (np. z folii aluminiowej). Dopiero na ostatnie 10 minut odkrywamy, żeby pierś się zrumieniła.

Smacznego:)

Kurczak w miodzie i imbirze


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz