Makaron razowy z sosem śmietanowym |
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
ciepła woda
sól
Sos śmietanowo - ziołowy:
8 łyżek śmietany kwaśniej 18 %
garść szczypiorku
garść zielonej pietruszki
świeże oregano
świeży tymianek
sól
pieprz
1 łyżeczka miodu
Domowy makaron razowy:
- mąkę mieszamy z łyżeczką soli i jajkiem, stopniowo dolewamy ciepłej wody do momentu aż ciasto będzie jednolite i sprężyste (powinno być twardawe, nie takie jak drożdżowe), na koniec dolewamy łyżkę oliwy i wmasowujemy ją w ciasto.
- ciasto ostawiamy na 10 minut
- następnie dzielimy na trzy części i każdą z nich musimy rozwałkować bardzo cienko, tak aby można było zobaczyć przez nią palce
Sos śmietanowo - ziołowy:
- siekamy szczypiorek, pietruszkę, oregano i tymianek, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy pieprzem i solą
- śmietanę z ziołami stawiamy na delikatnym ogniu i podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), po 5-6 minutach dodajemy miód i chwilę później zdejmujemy z ognia
- do sosu dodajemy makaron i delikatnie mieszamy
Smacznego:)
Makaron razowy z sosem śmietanowym |
Makaron razowy z sosem śmietanowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz