poniedziałek, 4 marca 2013

Domowy makaron razowy z sosem śmietanowo - ziołowym

Uwielbiam makaron. Jak jest zrobiony w domu i razowy to mam mniejsze wyrzuty sumienia. Sos śmietanowy, który proponuję jako dodatek jest wyjątkowo delikatny i nie wymaga dużego nakładu pracy.

Makaron razowy z sosem śmietanowym
Domowy makaron razowy:

1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
ciepła woda
sól



Sos śmietanowo - ziołowy:
8 łyżek śmietany kwaśniej 18 %
garść szczypiorku
garść zielonej pietruszki
świeże oregano
świeży tymianek
sól
pieprz
1 łyżeczka miodu




Domowy makaron razowy:
- mąkę mieszamy z łyżeczką soli i jajkiem, stopniowo dolewamy ciepłej wody do momentu aż ciasto będzie jednolite i sprężyste (powinno być twardawe, nie takie jak drożdżowe), na koniec dolewamy łyżkę oliwy i wmasowujemy ją w ciasto.
- ciasto ostawiamy na 10 minut
- następnie dzielimy na trzy części i każdą z nich musimy rozwałkować bardzo cienko, tak aby można było zobaczyć przez nią palce

Sos śmietanowo - ziołowy:
- siekamy szczypiorek, pietruszkę, oregano i tymianek, mieszamy ze śmietaną  i doprawiamy pieprzem i solą
- śmietanę z ziołami stawiamy na delikatnym ogniu i podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), po 5-6 minutach dodajemy miód i chwilę później zdejmujemy z ognia
- do sosu dodajemy makaron i delikatnie mieszamy

Smacznego:)

Makaron razowy z sosem śmietanowym

Makaron razowy z sosem śmietanowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz