Gotowane wiejskie jajka, zawijane w aromatyczną szynkę dojrzewającą, w towarzystwie świeżego, zielonego szczypiorku. Całość ułożona na domowym majonezie z tych samym jaj, połączonym z odrobiną świeżo startego chrzanu. 
| Jajka na chrzanowym majonezie | 
Domowy majonez z chrzanem 
1 żółtko   
10 łyżek oleju
1/2 łyżeczki musztardy
(jak wybieram ostrą)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soku z cytryny
10 łyżek oleju
1/2 łyżeczki musztardy
(jak wybieram ostrą)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soku z cytryny
3 cm świeżego chrzanu
4 jajka
100g szynki dojrzewającej
pęczek szczypiorku
- Przygotowujemy domowy majonez wg tego przepisu.
- Chrzan ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy na sam koniec do majonezu. Odstawiamy na chwilę. 
- Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Szynkę kroimy na cieniutki paseczki.
- Pędy szczypiorku kroimy na 4-5 cm kawałki.
- Jajka obieramy ze skorupek i dzielimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę obkładamy szczypiorkiem i owijamy szynką.
- Na talerzu układamy majonez z chrzanem, a następnie owinięte jajka. 
Smacznego:)
| Jajka na chrzanowym majonezie | 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz