Sałatka na początek wiosny - jak znalazł. Pieprzna rukola, delikatna i słodka gruszka, do tego słony oscypek i wędzony kurczak. Podane z najprostszym dressingiem na świecie. Lekka przekąska na słoneczny dzień.
Sałatka z rukoli i gruszki |
1 garść rukoli
1 gruszka
kilka plastrów oscypka
100 g wędzonego kurczaka
1/4 słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soku z limonki
1/4 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
szczypta cukru
- gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, rukole dokładnie płuczemy, oscypka kroimy na cieniutkie plasterki (najlepiej wychodzą nożykiem do serów lub obieraczką do warzyw), kurczaka tniemy na cienkie plasterki, a paprykę na paseczki
- wszystkie składniki układamy na talerzu
- w miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki, musztardę, cukier, sól i pieprz do smaku
- dressingiem polewamy sałatkę
Smacznego:)
Sałatka z rukoli i gruszki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz