Delikatny sernik o intensywnym miętowym smaku z morzem czekolady. Cudownie łatwy w przygotowaniu. Przy minimum poświęconego czasu otrzymujemy aksamitny deser pełen smaku. Dla wszystkich, dla których życie bez czekolady i mięty traci sens.
Sernik miętowy stracciatella |
500 g serka homogenizowanego
13 łyżek cukru pudru
150 g czekolady 74 %
(jak wolicie mleczną, może być mleczna)
1 szkl mleka
4 łyżki żelatyny spożywczej
150 ml syropu miętowego
1/2 laski wanilii
- W mleku rozpuszczamy żelatynę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pamiętajmy jednak, że objętość, dla której bierzemy miarę to 750 ml (musimy dodać ser). Mleko z żelatyną drobinę przestudzam i dodajemy ziarna wanilii.
- Serek homogenizowany mieszamy z syropem miętowym oraz cukrem pudrem na gładką masę.
- Czekoladę siekamy na drobne kawałki, dodajemy do masy z serka homogenizowanego, syropu miętowego i cukru pudru.
- Kiedy mleko odrobinę przestygnie dodajemy je stopniowo do serka, cały czas mieszając. Dobrze jest na początku mleko dodawać po łyżeczce, aby zrównać temperatury mleka i serka. W innym przypadku serek może się zważyć.
- Tak przygotowaną masę wylewamy do foremki silikonowej wysypanej cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (dla niecierpliwych już po godzinie można spróbować).
Smacznego:)
Sernik miętowy stracciatella |
Sernik miętowy stracciatella |
Sernik miętowy stracciatella |
Mój syn byłby wniebowzięty :) jego smaki, mniam :)
OdpowiedzUsuńtrzeba spróbować :D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję, a co można by dodać zamiast syropu miętowego?
OdpowiedzUsuńJeżeli ma zachować miętowy smak to polecam jednak syrop, jeżeli ma mieć inny smak to np. syrop malinowy, truskawkowy z czarnej porzeczki, można też spróbować dodać zmiksowane truskawki lub maliny, albo sok z pomarańczy lub grejpfruta - ale do cytrusów nie dodawałabym czekolady, tylko cząstki owoców.
UsuńDzięki za odpowiedź, mój mąż nie lubi smaku mięty dlatego będę musiała wymyślić inny owocowy aromat, malinowy może być dobry :)
Usuń