czwartek, 21 marca 2013

Sernik miętowy stracciatella - najszybszy na świecie

Delikatny sernik o intensywnym miętowym smaku z morzem czekolady. Cudownie łatwy w przygotowaniu. Przy minimum poświęconego czasu otrzymujemy aksamitny deser pełen smaku. Dla wszystkich, dla których życie bez czekolady i mięty traci sens.


Sernik miętowy stracciatella




500 g serka homogenizowanego
13 łyżek cukru pudru
150 g czekolady 74 %
(jak wolicie mleczną, może być mleczna)
1 szkl mleka
4 łyżki żelatyny spożywczej
150 ml syropu miętowego
1/2 laski wanilii











- W mleku rozpuszczamy żelatynę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pamiętajmy jednak, że objętość, dla której bierzemy miarę to 750 ml (musimy dodać ser). Mleko z żelatyną drobinę przestudzam i  dodajemy ziarna wanilii.
- Serek homogenizowany mieszamy z syropem miętowym oraz cukrem pudrem na gładką masę.
- Czekoladę siekamy na drobne kawałki, dodajemy do masy z serka homogenizowanego, syropu miętowego i cukru pudru.
- Kiedy mleko odrobinę przestygnie dodajemy je stopniowo do serka, cały czas mieszając. Dobrze jest na początku mleko dodawać po łyżeczce, aby zrównać temperatury mleka i serka. W innym przypadku serek może się zważyć.
- Tak przygotowaną masę wylewamy do foremki silikonowej wysypanej cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (dla niecierpliwych już po godzinie można spróbować).

Smacznego:)

Sernik miętowy stracciatella

Sernik miętowy stracciatella

Sernik miętowy stracciatella


5 komentarzy:

  1. Mój syn byłby wniebowzięty :) jego smaki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję, a co można by dodać zamiast syropu miętowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli ma zachować miętowy smak to polecam jednak syrop, jeżeli ma mieć inny smak to np. syrop malinowy, truskawkowy z czarnej porzeczki, można też spróbować dodać zmiksowane truskawki lub maliny, albo sok z pomarańczy lub grejpfruta - ale do cytrusów nie dodawałabym czekolady, tylko cząstki owoców.

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź, mój mąż nie lubi smaku mięty dlatego będę musiała wymyślić inny owocowy aromat, malinowy może być dobry :)

      Usuń