Jak przychodzi wiosna to wszystko wkoło staje się zielone, u mnie nawet indyk:) Potrawka z chudego mięsa indyczego w towarzystwie brunatnych pieczarek, groszku i świeżej pietruszki musi się znaleźć w wiosennym menu. Indyk jest delikatny i aromatyczny, pieczarki intensywne i pyszne, groszek świeży i zielony, a pietruszka nadaje całości wyjątkowego smaku. Do tego dania wybieram mięso z górnej części uda indyczego, groszek może być zarówno mrożony jak i z puszki, pieczarki brunatne nie zawsze są dostępne, więc śmiało można zastąpić je zwykłymi, choć wtedy polecam dodać kilka prawdziwków (świeżych lub suszonych).
Zielona potrawka z indyka |
250 g mięsa z indyka
250 g pieczarek brunatnych
3 łyżki śmietanki
500 ml bulionu drobiowego
250 g groszku
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
- mięso przyprawiamy solą i pieprzem (tylko odrobinę) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, pozwalamy mu się zrumienić
- do zrumienionego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek oraz majeranek
- gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki i zalewamy bulionem
- całość dusimy na wolnym ogniu, aż połowa bulionu odparuje
- w połowie duszenia dodajemy groszek (jeżeli jest mrożony, jeżeli używamy groszku z puszki to dodajmy go na koniec)
- gdy bulion odparuje dodajemy śmietankę i pietruszkę, zagotowujemy i możemy podawać
Zielona potrawka z indyka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz