Jeżeli lubicie kuchnię węgierską to, to jest przepis dla was. Pełne aromatów, warzyw, przypraw danie. Mięso zastąpiłam boczniakami, bo są równie smaczne. Danie nie wymaga wiele wysiłku, za to efekt ... palce lizać. Zapraszam na wegetariańską wersję gulaszu:)
Wegetariański gulasz |
200 g boczniaków
1 cebula
1 marchewka
2 papryki
2 łyżeczki papryki w proszku
1 chilli
1 ząbek czosnku
sól
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
- na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę
- do zeszklonej cebuli dodajemy bardzo cienko pokrojoną marchewkę, oraz czosnek i chilli
- po 2-3 minutach dosypujemy paprykę w proszku (stopień jej ostrości zależy od upodobań) oraz dokładamy łyżkę masła, chwilę pozwalamy papryce w proszku uwolnić aromat,
- w tym czasie kroimy świeżą paprykę w kostkę i dodajemy do garnka
- na koniec wkładamy pokrojone w kostkę lub paski boczniaki, zalewamy 1/2 szklanki wody i doprawiamy solą do smaku
- pozwalamy się wszystkiemu poddusić kilka minut.
Smacznego:)
Wegetariański gulasz |
Wegetariański gulasz |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz