Ciasto czekoladowe z kawą |
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3/4 szkl wody
100 g gorzkiej czekolady 70 %
2/3 szkl kakao
szczypta soli
3 łyżki cukru waniliowego
3 żółtka
6 białek
1/3 mąki pszennej razowej
- kawę rozpuszczalną zalewamy 3/4 szklanki gorącej wody, przelewamy do rondelka, dodajemy 1 szklankę cukru i połamaną czekoladę, gotujemy tak długo, aż wszystko się rozpuści i połączy
- gdy zdejmiemy masę z gazu, dodajemy do niej cukier waniliowy i kakao w proszku, mieszamy wszystko na jednolitą masę
- do masy kolejno wbijamy trzy żółtka i dokładnie wszystko mieszkamy
- następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę
- z białek ubijamy pianę, dodając do nich 1/3 szklanki cukru
- delikatnie mieszamy pianę z resztą masy
- wykładamy na tortownicę posmarowaną masłem
- pieczemy w temperaturze 180 C przez 25 - 30 minut. Na spód piekarnika wkładamy drugą blachę wypełnioną do połowy wodą.
- gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem
Smacznego:)
Ciasto czekoladowe z kawą |
Ciasto czekoladowe z kawą |
kawa i czekolada cudownie do siebie pasują :)
OdpowiedzUsuń