Roladki ze schabu nadziewane chilli, fetą oraz zieloną pietruszką. Podawane na leciutkim koperkowym pure ziemniaczanym z kefirem.
Roladki ze schabu |
500 g schabu
200 g fety
1 chilli
pęczek zielonej pietruszki
300 g ziemniaków
75 ml kefiru
pęczek koperku
sól
pieprz
- Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Rozkrawamy go od góry. Rozpoczynamy pół cm od wierzchu schabu i kroimy prawie do samego końca, pod koniec obracamy schab i znów skrawamy pół cm (uważamy, żeby żadnej z części nie odkroić). Na koniec powinien nam wyjść długi prostokąt (placek) ze schabu.
- Fetę mieszamy z posiekanym chilli i natką pietruszki. Smarujemy cały schab z jednej strony i zwijamy go w roladę. Związujemy sznurkiem i odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Na drugi dzień obsmażamy schab z każdej strony na rumiany kolor, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego go temperatury 170 C i pieczemy około 40 minut (bez termoobiegu).
- Kiedy schab jest w piekarniku można przygotować pure.
- Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane dokładnie odcedzamy i zalewamy kefirem. Dokładnie tłuczemy ziemniaki, pod koniec ubijania dosypujemy posiekany koperek. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
- Schab po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na trzy minuty zanim go pokroimy - nie będzie się rozpadał.
Smacznego:)
Roladki ze schabu |
Roladki ze schabu |
To puree koperkowe mnie kusi :) od razu wiosennie się w kuchni robi jak koperek pachnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie podane. :)
OdpowiedzUsuń