czwartek, 18 kwietnia 2013

Roladki ze schabu na leciutkim koperkowym pure

Roladki ze schabu nadziewane chilli, fetą oraz zieloną pietruszką. Podawane na leciutkim koperkowym pure ziemniaczanym z kefirem. 

Roladki ze schabu






500 g schabu
200 g fety
1 chilli
pęczek zielonej pietruszki
300 g ziemniaków
75 ml kefiru
pęczek koperku
sól
pieprz









- Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Rozkrawamy go od góry. Rozpoczynamy pół cm od wierzchu schabu i kroimy prawie do samego końca, pod koniec obracamy schab i znów skrawamy pół cm (uważamy, żeby żadnej z części nie odkroić). Na koniec powinien nam wyjść długi prostokąt (placek) ze schabu. 
- Fetę mieszamy z posiekanym chilli i natką pietruszki. Smarujemy cały schab z jednej strony i zwijamy go w roladę. Związujemy sznurkiem i odstawiamy do lodówki na całą noc. 
- Na drugi dzień obsmażamy schab z każdej strony na rumiany kolor, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego go temperatury 170 C i pieczemy około 40 minut (bez termoobiegu). 
- Kiedy schab jest w piekarniku można przygotować pure. 
- Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane dokładnie odcedzamy i zalewamy kefirem. Dokładnie tłuczemy ziemniaki, pod koniec ubijania dosypujemy posiekany koperek.  Próbujemy i doprawiamy do smaku. 
- Schab po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na trzy minuty zanim go pokroimy - nie będzie się rozpadał. 

Smacznego:)

Roladki ze schabu

Roladki ze schabu


2 komentarze:

  1. To puree koperkowe mnie kusi :) od razu wiosennie się w kuchni robi jak koperek pachnie :)

    OdpowiedzUsuń