Zapiekanka na bazie białej fasoli zwanej dużym jasiem. Podawana w towarzystwie kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim i sosem pomidorowy z rozmarynem. Zapiekana pod grillem z cudnie ciągnącą się mozzarellą.
Zapiekanka Duży Jaś |
300 g fasoli duży Jaś
300 g kiełbasy wędzonej doprawianej czosnkiem niedźwiedzim
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
rozmaryn
sól
szczypta cukru
200 g mozzarelli
- Fasolę należy zamoczyć dzień wcześniej. Zostawić na całą noc.
- Na drugi dzień odlać wodę. Wsypać do garnka, zalać świeżą wodą, posolić i ugotować do miękkości.
- Kiełbasę kroimy w plasterki grubości pół centymetra. Podsmażamy na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.
- Na tłuszcz z kiełbasy wkładamy rozmaryn, wyciskamy czosnek, lekko solimy i chwilkę przesmażamy na malutkim ogniu. Po chwili dolewamy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy, aż sos zgęstnieje.
- Na dno miseczek do zapiekania układamy fasolę, następnie kiełbasę. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Na wierzch układamy porozrywaną na kawałki mozzarellę.
- Zapiekamy pod grillem nagrzanym do temp 160 C, aż mozzarella się zrumieni. Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem.
Smacznego:)
Zapiekanka Duży Jaś |
Zapiekanka Duży Jaś |
Zapiekanka Duży Jaś |
Absolutnie cudna!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, na weekend będzie jak znalazł
OdpowiedzUsuńcudownie podajesz swoje potrawy !
OdpowiedzUsuńFantastyczna zapiekanka :) jest tu bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń