Przed wami naprawdę szybki obiad. Delikatny kurczak w aromatycznym rozmarynie i słodkim prażonym czosnku, a do tego krucha sałata rzymska w najprostszym i prawdopodobnie najlepszym sosie na świecie. Czas zakupów - 10 minut, czas przyrządzania - 20 minut, doznania smakowe - bezcenne.
Kurczak rozmarynowo - czosnkowy |
1 pierś z kurczaka
2 gałązki rozmarynu
2 duże ząbki czosnku
sól
kolorowy pieprz
oliwa
sałata rzymska
kefir
pieprz ziołowy
- Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Rozbijamy ją, aby była równa z każdej strony. Solimy, doprawiamy pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Układamy gałązki rozmarynu, a na nich pierś z kurczaka. Obok kładziemy nieobrane ząbki czosnku. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
- W tym czasie myjemy sałatę i dzielimy na mniejsze części. Pół szklanki kefiru doprawiamy szczyptą soli i pieprzem ziołowym - około 1/2 łyżeczki. Gotowym sosem polewamy sałatę.
- Przed podaniem na mięso wyciskamy mięciutki i słodkawy czosnek.
Smacznego:)
Kurczak rozmarynowo - czosnkowy |
Kurczak rozmarynowo - czosnkowy |
Kurczak rozmarynowo - czosnkowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz