Delikatne, kruche ciasteczka z otrębami pszennymi na śmietankowym maśle
oraz mące razowej z kremem z twarożku i śmietanki z posiekaną
młodziutką, chrupiącą i ostrą w smaku rzodkiewką oraz młodym, słodkawym
szczypiorkiem.
Ciasteczka otrębowe z kremem twarożkowym |
Ciastka
- 3 łyżki mąki pszennej razowej
- 5 łyżek mąki pszennej zwykłej
- 5 łyżek otębów pszennych
- 1 żółtko
- 100 g masła śmietankowego
- szczypta soli
Krem twarożkówy
- 100 ml śmietanki 36 %
- 100 g twarożku śmietankowego
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- szczypta sól
- szczypta czarny pieprz
- Do miski wsypujemy
wszystkie suche składniki ciasta, następnie dodajemy żółtko oraz zimne
masło. Wszystko wyrabiamy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od
rąk i miski. Wstawiamy wyrobione ciasto na pół godziny do lodówki.
Następnie wyciągamy, rozwałkowujemy na placek grubości pół centymetra i
wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Układamy na blasze i wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do temp 180 C na około 20 minut. Po upieczeniu
pozwalamy im trochę ostygnąć zanim zdejmiemy je z blachy. Zdejmować
należy je bardzo ostrożnie, gdyż są niezwykle delikatne i łamliwe.
- Śmietankę 36 %
ubijamy na w miarę sztywną pianę. Do śmietanki dodajemy serek
śmietankowy i wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy
pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i
pieprzem. Przed nałożeniem na ciastka masę należy dodatkowo schłodzić.
-Na talerzu układamy
jedno ciastko. Na jego wierzchu układamy krem i przykrywamy kolejnym
ciastkiem. Ciastka najlepiej jest przenosić na nożu. Całość dekorujemy
pokrojoną rzodkiewką.
Smacznego:)
Ciasteczka otrębowe z kremem twarożkowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz