wtorek, 14 maja 2013

Pizza z zielonymi szparagami

Pizza z jajecznym sosem śmietanowym, zielonymi szparagami, słonecznikiem i delikatnym indykiem. Lekkie wydanie ciasta przygotowywanego na mleku, cudowny sos na śmietance i zielone szparagi. Moja wariacja na temat pizzy, w sam raz na maj. 

Pizza z zielonymi szparagami




1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mleka
sól
odrobina cukru
1 łyżka oleju słonecznikowego
50 g świeżych drożdży
5-6 zielonych szparagów
1/4 szkl ziaren słonecznika łuskanych
200 g piersi z indyka
2 żółtka
50 ml śmietanki
gałka muszkatołowa







- Mleko podgrzewamy odrobinę. Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek, wlewamy w niego mleko, wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Zostawiamy do momentu, aż drożdże urosną. Po tym czasie dokładnie mieszamy na jednolite ciasto. Jeżeli będzie zbyt zbite można dodać odrobinę mleka, jeżeli nie będzie chciało odchodzić od rąk to można dosypać mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do małej miski wlewamy śmietankę i wbijamy żółtka. Solimy i doprawiamy gałką muszkatołową (szczyptą). Miskę ustawiamy na kąpieli wodnej i odrobinę podgrzewamy - do momentu, w którym masa zacznie gęstnieć. Następnie zdejmujemy z ognia.
- Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na oleju na lekko rumiany kolor. Doprawiamy odrobiną soli.
- Wyrośnięte ciasto na pizzę rozprowadzamy na blasze w dowolny kształt. Wierz smarujemy sosem jajecznym, następnie nakładamy indyka, pestki słonecznika i zielone szparagi pocięte na kawałki. Z wierzchu podlewamy odrobiną oliwy z oliwek.
- Pieczemy w  piekarniku nagrzanym do temp 180 C przez około 20 minut.

Smacznego:)

Pizza z zielonymi szparagami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz