środa, 8 maja 2013

Młodziutki kalafior z masłem i oliwą

W sumie ten post to nie przepis, a jedynie zachwyt nad pierwszym w tym roku młodym kalafiorem. Cudownie delikatny, młody, polski kalafior. Takie warzywa nie wymagają wyjątkowej oprawy, bo same w sobie są szczególne. U mnie na stole młody kalafior gości w towarzystwie bułki tartej, odrobiny masła i oliwy oraz szczypty soli. 

Młodziutki kalafior z masłem i oliwą


1 młody mały kalafior
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki oliwy
szczypta soli
3-4 łyżki bułki tartej

















- Kalafiora dokładnie myjemy i pozbawiamy zielonych liści. Wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Następnie odsączamy i wykładamy na talerz. 
- W rondelku, albo na patelni rozpuszczamy masło z oliwą i dodajemy do nich bułkę tartą, smażymy do momentu, aż się bułka zrumieni. Doprawiamy odrobiną soli. Tak przygotowaną bułką polewamy kalafiora. 

Smacznego:)

Młodziutki kalafior z masłem i oliwą

2 komentarze: