W sumie ten post to nie przepis, a jedynie zachwyt nad pierwszym w tym roku młodym kalafiorem. Cudownie delikatny, młody, polski kalafior. Takie warzywa nie wymagają wyjątkowej oprawy, bo same w sobie są szczególne. U mnie na stole młody kalafior gości w towarzystwie bułki tartej, odrobiny masła i oliwy oraz szczypty soli.
Młodziutki kalafior z masłem i oliwą |
1 młody mały kalafior
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki oliwy
szczypta soli
3-4 łyżki bułki tartej
- Kalafiora dokładnie myjemy i pozbawiamy zielonych liści. Wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Następnie odsączamy i wykładamy na talerz.
- W rondelku, albo na patelni rozpuszczamy masło z oliwą i dodajemy do nich bułkę tartą, smażymy do momentu, aż się bułka zrumieni. Doprawiamy odrobiną soli. Tak przygotowaną bułką polewamy kalafiora.
Smacznego:)
Młodziutki kalafior z masłem i oliwą |
Młodziutki kalafior. Pycha !
OdpowiedzUsuńaj, aż ślinka pociekła :D
OdpowiedzUsuń