Truskawka i mięta - cudowne połączenie. Słodko-kwaśna truskawka i orzeźwiająca, ziołowa mięta. Idealny do herbaty i cudowny na świeżej bułeczce. Przepis jest na tyle nieskomplikowany, że nawet jeżeli dziś nie do końca jesteście przekonani, co do połączenia mięty i truskawek to przepis można odtworzyć zimą. Wystarczy przygotować tradycyjny dżem truskawkowy, a w mroźny wieczór przelać go do garnuszka odrobinę podgrzać i dodać kilka listków suszonej mięty.
Dżem truskawkowy z miętą |
1 kg truskawek
300 g cukru
garść świeżych liści mięty
- Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Wsypujemy do garnka z
grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dwie godziny. Następnie
wstawiamy garnek na bardzo mały gaz i gotujemy około dwóch godzin, od
czasu do czasu mieszając. Po dwóch godzinach wyłączamy gaz i odstawiamy
garnek na noc. Na drugi dzień ponownie wstawiamy dżem na mały gaz i gotujemy tak długo, aż zacznie gęstnieć i lekko przywierać do dna.
- W momencie, w którym dżem zacznie gęstnieć dodajemy do niego opłukane i posiekane liście mięty. Gotujemy jeszcze chwilę. Gorący
przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jeżeli
któryś ze słoiczków nie załapie można dżem pasteryzować lub zjeść na
miejscu.
Dżem truskawkowy z miętą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz