czwartek, 20 czerwca 2013

Dżem truskawkowy z lawendą

Cudowny dżem w rustykalnym stylu. Piękne, tak dojrzałe, że aż purpurowe truskawki i aromatyczna, niebywale pachnąca lawenda o lekkim, ziołowym smaku. Połączenie uda po stokroć. 


Dżem truskawkowy z lawendą



1 kg truskawek
350 g cukru białego
garść kwiatów lawendy

















- Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Wsypujemy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dwie godziny. Następnie wstawiamy garnek na bardzo mały gaz i gotujemy około dwóch godzin, od czasu do czasu mieszając. Po dwóch godzinach wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na noc. Na drugi dzień ponownie wstawiamy dżem na mały gaz. Po około godzinie powinien być mocno gęsty i pyszny. W tym momencie dodajemy kwiaty lawendy i gotujemy jeszcze 20-30 minut.  Jeszcze gorący przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jeżeli któryś ze słoiczków nie załapie można dżem pasteryzować lub zjeść na miejscu.

Smacznego:) 

Dżem truskawkowy z lawendą



1 komentarz:

  1. Bardzo ładne zdjęcie. Przepis jest zachęcający :) dzisiaj się z nim zmierzę mam nadzieję, że się uda:):):)

    OdpowiedzUsuń