Makaron razowy o orzechowym smaku, delikatne kurki i wyrazisty ser gorgonzola. Bardzo szybkie w przygotowaniu danie idealne na letnią kolację. Makaron można ugotować odrobinę wcześniej, a resztę przyrządzić na bieżąco. Poniżej składniki na dwie porcje.
Kurki z serem gorgonzola i makaronem razowym |
2 garście makaronu razowego
(u mnie farfalle)
2 garście kurek
100 g sera gorgonzola
sól
świeży pieprz kolorowy
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
- W tym czasie czyścimy kurki, kroimy je na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce masła i łyżeczce oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy ser gorgonzola i odrobinę (2-3 łyżki) wody z gotowania makaronu. Gotujemy do momentu, w którym ser się rozpuści. Następnie dokładamy makaron i wszystko razem mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i zieloną pietruszką.
Smacznego:)
Kurki z serem gorgonzola i makaronem razowym |
Mocno serowy - tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuń