Młoda, niezbyt duża cukinia zapiekana w sosie ze świeżych pomidorów i ziół, z nutą czosnku, pod pierzyną z sera żółtego.
Cukinia w świeżych pomidorach |
1 średnie cukinie
200 g sera żółtego
500 g świeżych pomidorów
garść świeżej bazylii
kilka gałązek świeżego majeranku
3 ząbki czosnku
pieprz
sól
- Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plastry. Plastry układamy spiralnie na dnie silikonowej foremki.
- Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wkładamy pomidory. Doprawiamy je solą i pieprzem. Gotujemy aż zmiękną i się rozpadną. Po koniec gotowania dodajemy posiekane świeże zioła i czosnek.
- Gorącym sosem zalewamy cukinie. Wierzch posypujemy tarty serem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180 C przez około 30 minut.
- Równie dobra na ciepło, co po ostudzeniu.
Smacznego:)
Cukinia w świeżych pomidorach |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz