wtorek, 25 czerwca 2013

Pieczony kurczak z kozieradką

Idealnie upieczony kurczak, chrupiący z wierzchu i soczysty w środku. Doprawiony aromatycznymi ziołami - rozmarynem, bazylią i kozieradką. Pikantny dzięki pieprzowi cayenne. Idealny na niedzielny obiad. 

Pieczony kurczak z kozieradką






1 kurczak
szczypta soli
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki oliwy z oliwek











- Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.
- W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i zalewamy je oliwą.
- Wysuszonego kurczaka nacieramy mieszanką przypraw. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Można zostawić na całą noc.
- Piekarnik najpierw rozgrzewamy do 200 C i pieczemy kurczaka przez około 15 minut, następnie zmniejszamy temp do 160 i pozostawiamy kurczaka na około 1 godzinę i 20 minut. Co jakiś czas podlewamy kurczaka powstałym sosem z tłuszczu i przypraw.
- Podajemy z pieczywem i ulubioną surówką.

Smacznego:)

Pieczony kurczak z kozieradką


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz