Młodej kapuście oprzeć się trudno. Z żeberkami, duszona, smażona, w gołąbkach... można się rozmarzyć. Na początek kapuścianego sezonu coś prostego, ale pysznego - młoda kapusta lekko podduszana na wędzonym boczku, z solą i świeżym pieprzem, wykończona odrobiną śmietankowego masła. Kaloryczne szaleństwo, ale warte poświęceń na bieżni.
Młoda kapusta z wędzonym boczkiem |
1 główka młodej kapusty
200 g wędzonego boczku
1 łyżka masła
sól
świeży pieprz czarny
pęczek koperku
- Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na nierozgrzanej patelni do momentu, aż puści tłuszcz.
- Kapustę szatkujemy i dodajemy do lekko przysmażonego boczku. Solimy i doprawiamy pieprzem. Całość smażymy około 10 minut. Pod koniec smażenia dokładamy łyżkę świeżego śmietankowego masła.
- Już na talerzu podsypujemy świeżutkim koperkiem.
Smacznego:)
Młoda kapusta z wędzonym boczkiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz