poniedziałek, 10 czerwca 2013

Młode gołąbki

Przepis na młode gołąbki w wersji tradycyjnej - bez udziwnień, ulepszeń, bo lepsze jest wrogiem dobrego. Cudowne w nich jest to, że nie wymagają wiele czasu, a w smaku są nieporównywalnie dobre.

Młode gołąbki






2 główki młodej kapusty
500 g ryżu
500 g boczku wieprzowego (mięsnego)
sól
pieprz
puszka pomidorów











- Z kapusty odcinamy zewnętrzne liście i wykrawamy głąb. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i podgrzewamy. Sukcesywnie w miarę podgrzewania oddzielamy kolejne liście. Jeżeli ustawimy kapustę głąbem go góry, to nie powinny nam wystąpić żadne trudności w oddzielaniu kolejnych liści.
- W drugim garnku gotujemy osoloną wodę i wkładamy do niej ryż. Nie musimy go gotować do absolutnej miękkości, gdyż później będziemy jeszcze dusić całe gołąbki.
- Boczek mielimy na średniej wielkości oczkach.
- Mieszamy ugotowany ryż i zmielony boczek. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
- Na każdy liść kapusty nakładamy farsz. Zawijamy liście od siebie, zakładając brzegi do środka.
- Zawinięte gołąbki układamy ciasno w garnku, uprzednio wyłożonym na dnie kapustą.
- Kiedy ułożymy w garnku wszystkie gołąbki, zalewamy je do połowy wysokości wodą z gotowania kapusty. Wlewamy pomidory i doprawiamy jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Gotujemy pod przykryciem przez około 30-40 minut.

Smacznego:)

Młode gołąbki



1 komentarz:

  1. Pamiętam, że jako dziecko nienawidziłam gołąbków. Nie wiem, czy trzeba do nich dorosnąć, czy może wtedy jadłam inne, ale aktualnie bardzo je lubię i chętnie wypróbuję Twój sposób przygotowania!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń