To nie żaden przepis, a raczej sposób podania i to sprawdzony (nie bójmy się tego stwierdzenia) przez wieki. Bo, kto nie jadł młodych ziemniaków ze śmietankowym masłem i koperkiem, ten ma wiele w życiu do nadrobienia. Gorąco poleca, z całym szacunkiem dla tradycji i z otwartością na innowacje.
Młode ziemniaczki - tradycyjnie |
1 kg młodych ziemniaków
(ja wybieram te najmniejsze - są najsmaczniejsze)
kilka łyżek masła śmietankowego
garść świeżego koperku
- Ziemniaki bardzo dokładnie płuczemy i nie obieramy ich ze skórki. Na tym etapie ich wzrostu skórka jest delikatna i pyszna, no i zawiera najwięcej wartości odżywczych - także nie bójmy się skórki.
- Umyte ziemniaki zalewamy zimną wodą. Doprawiamy solą i gotujemy do miękkości.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ale pozostawiamy w garnku. Dodajemy do nich masło i posiekany koperek. Zamykamy garnek pokrywką i delikatnie nim potrząsamy, aby wszystkie ziemniaki pokryły się masłem i koperkiem. I już można zajadać. Najlepiej z sałatą i śmietaną.
Smacznego:)
Młode ziemniaczki - tradycyjnie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz