Ten, kto spróbował już młodych ziemniaków z koperkiem i masłem powinien spróbować czegoś nowego - czegoś pysznego. Młode ziemniaki podawane z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, młodym czosnkiem, solą i cytryną - niebo w ... buzi:)
Młode ziemniaki z oliwą i czosnkiem |
1 kg młodych ziemniaków
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
- Ziemniaki bardzo dokładnie płuczemy i nie obieramy ich ze skórki. Na
tym etapie ich wzrostu skórka jest delikatna i pyszna, no i zawiera
najwięcej wartości odżywczych - także nie bójmy się skórki.
- Umyte ziemniaki zalewamy zimną wodą. Doprawiamy solą i gotujemy do miękkości.
- W tym czasie mieszamy oliwę z solą i sokiem z cytryny, a następnie wciskamy do dressingu czosnek.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy, wysypujemy na talerz i polewamy dressingiem.
Smacznego:)
Młode ziemniaki z oliwą i czosnkiem |
całą zimę na nie czekałam!
OdpowiedzUsuń