Bakłażanowe roladki z pieczonym czosnkiem i fetą |
2 bakłażany
150 sera feta
pęczek zielonej pietruszki
1 główka czosnku
1 czerwone chilli
- Bakłażany kroimy na cieniutkie plastry. Każdy plaster smarujemy odrobiną oliwy i układamy na rozgrzaną patelnię. Rumienimy na złoty kolor. Odkładamy do wystygnięcia. Nie wlewamy oliwy na patelnię, bo bakłażan to chytre warzywo i wypije wszystko w pół sekundy.
- Czosnek owijamy szczelnie folią aluminiową i układamy obok smażących się bakłażanów na patelni. Zdejmujemy, kiedy wszystkie plastry bakłażana będą upieczone.
- Ser feta mieszamy z posiekaną zielną pietruszką i chilli. Odwijamy czosnek i wyciskamy każdy ząbek do miski z serem. Wszystko mieszamy na gładką masę.
- Każdy z plastrów bakłażana smarujemy delikatnie masą z fety i zawijamy. Można podawać na ciepło (wtedy smakują najlepiej) lub na zimno.
Smacznego:)
Bakłażanowe roladki z pieczonym czosnkiem i fetą |
Wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuń