czwartek, 11 lipca 2013

Cebularze z gorgonzolą

Nic ponad cudowne ciepłe ciasto drożdżowe, musztardę dijon, karmelizowaną cebulkę i roztopiony se gorgonzola. Wszystko doprawione odrobiną świeżego tymianku. 

Cebularze z gorgonzolą
 
2 szkl mąki pszennej 550
1 szkl mleka
1/2 kostki drożdży
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru

4 cebule
3 łyżki masła klarowanego
szczypta cukru
1 łyżeczka miodu
100 g sera gorgonzola
2 łyżki musztardy dijon
szczypta soli
liska łodyżek tymianku









- Z podgrzanego mleka, drożdży i cukru wyrabiamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy i doprawiamy solą. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy na gładkie, sprężyste ciasto. Będzie gotowe, gdy zacznie odchodzić od rąk i miski. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
- Cebulę kroimy w paski i karmelizujemy na maśle z odrobiną cukru. Pod koniec dodajemy miód.
- Ciasto dzielimy na małe kuleczki i rozgniatamy je w dłoniach na płasko. Każdą smarujemy musztardą, układamy na niej cebulę, ser gorgonzola i posypujemy odrobiną posiekanego tymianku.
- Bułeczki pieczemy w temp 180 C przez około 20 minut.

Smacznego:)

Cebularze z gorgonzolą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz