Cudowny, lekki mus z czarnej gorzkiej czekolady, z czarnymi malinami i czarnymi cukierkami truflowymi.
Czarny mus |
400 g śmietanki kremówki
250 g gorzkiej czekolady 60 %
200 g cukierków trufli
50 g gorzkiej czekolady
300 g czarnych malin
- 250 g czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
- Śmietankę ubijamy na sztywno.
- Czekoladę zdejmujemy z ognia i zostawiamy na chwilę do wystygnięcia. Do przestudzonej czekolady dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany i delikatnie mieszamy, a następnie przekładamy czekoladę do miski z pozostałą bitą śmietaną i łączymy w jednolitą masę,
- 50 g czekolady siekamy na drobno i dodajemy do masy. Podobnie postępujemy z cukierkami.
- Maliny dokładnie płuczemy i osuszamy i również dodajemy do masy. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy i wykładamy do pucharków.
- Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Smacznego:)
Czarny mus |
aaaaa! krzyczę z zachwytu! co za mus, co za deser. królewski!
OdpowiedzUsuńMmmm....U mnie też taki "królewski" deser :))))
OdpowiedzUsuńCzarne maliny są wyjątkowo zaskakujące. A deser musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuń