Pyszne, ciepło - zimne, słodkie, korzenne i kwaskowe. Idealne na wieczorny odpoczynek po dniu pełnym słońca.
Karmelizowane nektarynki |
6 nektarynek
4 łyżki brązowego cukru
150 ml wermutu białego
lody waniliowe
płatki migdałowe
- Nektarynki myjemy, osuszamy, dzielimy na pół i pozbawiamy pestki.
- Na patelnię wsypujemy cukier i rozpuszczamy go powoli. Kiedy cukier zacznie się topić, układamy w nim nektarynki - miąższem do dołu. Smażymy kilka minut, a następnie podlewamy wermutem. Nie zdejmujemy z patelni, tylko zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 10 minut. Do momentu, kiedy cukier połączy się z winem i zagęści się sos.
- Morele wykładamy na talerz miąższem do góry. Na każdej moreli układamy kulkę mocno zmrożonych lodów waniliowych i polewamy sosem z patelni.
- Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego:)
Karmelizowane nektarynki |
Karmelizowane nektarynki |
Uwielbiam ten deser :) !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://mojapasjasmaku.blogspot.com/
To musi być przepyszny deser :)
OdpowiedzUsuńMmm, prezentują się wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuń