Młode ziemniaki uprażone nad żarem. Soczyste i delikatne. Podawane ze świeżym masłem śmietankowym (można przygotować samemu) oraz młodziutką zieloną pietruszką.
Grillowane młode ziemniaki |
1 kg młodych ziemniaków
sól
pieprz
500 ml śmietanki kremówki
pęczek młodej zielonej pietruszki
- Ziemniaki dokładnie myjemy - nie obieramy ze skórki.
- W folię aluminiową zawijamy po trzy - cztery ziemniaczki, uprzednio doprawiając je, a następnie szczelnie zawijając.
- Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy ok 30 minut.
- Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i na średnich obrotach (nie na najniższym) ubijamy do momentu oddzielenia się maślanki i masła. Powinno to zająć około 20 - 25 minut. Odcedzamy masło od maślanki i lekko doprawiamy je solą.
- Ciepłe ziemniaczki obkładamy masłem i posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego:)
Grillowane młode ziemniaki |
Niby nic, ot, zwykle ziemniaczki - ale na ich widok pociekla mi slinka!
OdpowiedzUsuńMmmmm! W sobotę robię grilla, muszę sobie koniecznie zrobić takie ziemniaczki!
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaję do paczuszki cebulę :) Super Ci wyszły
OdpowiedzUsuńhttp://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/
Uwielbiam takie ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
ziemniaki z grilla są przepyszne :) polecam wypróbować na różne sposoby http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/ziemniaki-z-grilla/
OdpowiedzUsuń