środa, 3 lipca 2013

Grillowane młode ziemniaki

Młode ziemniaki uprażone nad żarem. Soczyste i delikatne. Podawane ze świeżym masłem śmietankowym (można przygotować samemu) oraz młodziutką zieloną pietruszką. 

Grillowane młode ziemniaki





1 kg młodych ziemniaków
sól
pieprz
500 ml śmietanki kremówki
pęczek młodej zielonej pietruszki













- Ziemniaki dokładnie myjemy - nie obieramy ze skórki.
- W folię aluminiową zawijamy po trzy - cztery ziemniaczki, uprzednio doprawiając je, a następnie szczelnie zawijając.
- Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy ok 30 minut.
- Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i na średnich obrotach (nie na najniższym) ubijamy do momentu oddzielenia się maślanki i masła. Powinno to zająć około 20 - 25 minut. Odcedzamy masło od maślanki i lekko doprawiamy je solą. 
- Ciepłe ziemniaczki obkładamy masłem i posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Smacznego:)

Grillowane młode ziemniaki

5 komentarzy:

  1. Niby nic, ot, zwykle ziemniaczki - ale na ich widok pociekla mi slinka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm! W sobotę robię grilla, muszę sobie koniecznie zrobić takie ziemniaczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze dodaję do paczuszki cebulę :) Super Ci wyszły
    http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ziemniaczki :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  5. ziemniaki z grilla są przepyszne :) polecam wypróbować na różne sposoby http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/ziemniaki-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń