Sezon truskawkowy bez naleśników to sezon stracony. Dziś naleśniki z mąki razowej o potrójnej truskawkowej mocy. Nadziane dżemem truskawkowy, polane truskawkowym sosem serowym słodzonym bezą oraz posypane świeżymi truskawkami. Truskawkowe szaleństwo. Naleśniki można przygotować wcześniej i posmarować je dżemem, a przed podaniem podsmażyć przez chwilę na patelni - znów będą ciepłe, a do tego chrupiące.
Naleśniki razowe potrójnie truskawkowe |
Ciasto na naleśniki:
2 szkl mąki pszennej razowej 1850
1 szkl mleka
0,5 szkl maślanki
0,5 szkl wody gazowanej
szczypta soli
2 łyżeczki brązowego cukru
1 jajko
Dżem truskawkowy:
przepis tutaj
Sos truskawkowy:
200 g serka potrójnie mielonego
100 g bez
100 g truskawek
1 łyżeczka cukru w wanilią
Do dekoracji świeże truskawki
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem na jednolitą masę. Na patelni uprzednio posmarowanej tłuszczem smażymy cienkie naleśniki.
- Wszystkie składniki sosu truskawkowego miksujemy na gładką, jednolitą masę. Jeżeli nie używacie blendera to warto przed dodaniem bez dokładnie je pokruszyć i posiekać nożem.
- Każdy naleśnik smarujemy dżemem i zwijamy w rulonik. Polewamy sosem, a na wierzchu układamy truskawki.
Smacznego:)
Naleśniki razowe potrójnie truskawkowe |
I słodkie, pyszne śniadanie lub obiad gotowe :) Nie ma to jak naleśniki, zawsze się sprawdzą. A ta masa bezowa... cudna :)
OdpowiedzUsuńPycha! Świetnie, że użyłaś mąki razowej!
OdpowiedzUsuńNo i truskawki! Królowe lata :)
dariawkuchni.
ulubione pyszne naleśniki *-*
OdpowiedzUsuńbaaardzo letnie i pyszne musi być :)
OdpowiedzUsuń