czwartek, 27 czerwca 2013

Naleśniki razowe potrójnie truskawkowe

Sezon truskawkowy bez naleśników to sezon stracony. Dziś naleśniki z mąki razowej o potrójnej truskawkowej mocy. Nadziane dżemem truskawkowy, polane truskawkowym sosem serowym słodzonym bezą oraz posypane świeżymi truskawkami. Truskawkowe szaleństwo. Naleśniki można przygotować wcześniej i posmarować je dżemem, a przed podaniem podsmażyć przez chwilę na patelni - znów będą ciepłe, a do tego chrupiące. 


Naleśniki razowe potrójnie truskawkowe

Ciasto na naleśniki:
2 szkl mąki pszennej razowej 1850
1 szkl mleka
0,5 szkl maślanki
0,5 szkl wody gazowanej
szczypta soli
2 łyżeczki brązowego cukru
1 jajko

Dżem truskawkowy:
przepis tutaj

Sos truskawkowy:
200 g serka potrójnie mielonego
100 g bez
100 g truskawek
1 łyżeczka cukru w wanilią

Do dekoracji świeże truskawki





- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem na jednolitą masę. Na patelni uprzednio posmarowanej tłuszczem smażymy cienkie naleśniki. 
- Wszystkie składniki sosu truskawkowego miksujemy na gładką, jednolitą masę. Jeżeli nie używacie blendera to warto przed dodaniem bez dokładnie je pokruszyć i posiekać nożem. 
- Każdy naleśnik smarujemy dżemem i zwijamy w rulonik. Polewamy sosem, a na wierzchu układamy truskawki. 

Smacznego:)

Naleśniki razowe potrójnie truskawkowe



4 komentarze:

  1. I słodkie, pyszne śniadanie lub obiad gotowe :) Nie ma to jak naleśniki, zawsze się sprawdzą. A ta masa bezowa... cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Świetnie, że użyłaś mąki razowej!
    No i truskawki! Królowe lata :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. baaardzo letnie i pyszne musi być :)

    OdpowiedzUsuń