poniedziałek, 23 września 2013

Szarlotka z brzoskwiniami i zielem angielskim

Szarlotka jesienią musi być i już! U mnie w wielu odsłonach, o czym mam nadzieję się przekonacie, ale dziś wyjątkowa, bo z brzoskwiniami. Niezwykle wilgotne ciasto, kwaskowe jabłka i słodkie brzoskwinie... cudo nie ciacho:) No i tajemniczy składnik - ziele angielskie - robi niezwykłą rewolucję w musie z jabłek. Polecam:)

Szarlotka z brzoskwiniami i zielem angielskim

Ciasto:

4 jajka
1 szkl cukru
2 szkl mąki
1 szkl oleju
1/2 szkl kwaśnej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

1/2 kg kwaśnych jabłek
1/2 kg słodkich brzoskwiń
4 łyżki cukru brązowego
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1 galaretka cytrynowa





- Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier. Ucieramy do momentu, aż masa stanie się puszysta.
- Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas mieszając dolewamy olej, a na końcu kwaśną śmietanę.
- Ciasto wykładamy do foremki i pieczemy przez ok. 40 minut w 180 C.
- W tym czasie przygotowujemy masę z jabłek. Jabłka i brzoskwinię dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przyprawy i gotuje do miękkości.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
- Masę z jabłek lekko podgrzewamy i dodajemy do niej galaretkę. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na spód ciasta. Przykrywamy drugą połową ciasta i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Ciasto można posypać cukrem pudrem, ale najlepiej smakuje z lukrem z odrobiną soku z cytryny.

Smacznego:)

Szarlotka z brzoskwiniami i zielem angielskim

2 komentarze:

  1. dodatek ziela angielskiego intryguje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący dodatek. Musi wprowadzać zupełnie nowe, ciekawe nuty smakowe :)

    OdpowiedzUsuń