czwartek, 10 października 2013

No to klops... pomidorowy

Pyszny, soczysty i pełny niezwykłych aromatów klops. Pomidory, oliwki, czosnek i suszona bazylia nadają mu niecodzienny charakter. Polecam wszystkim miłośnikom włoskiem kuchni i nie tylko.


No to klops... pomidorowy

500 g mielonej łopatki
3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
garść oliwek zielonych
garść oliwek czarnych
1/2 szkl bułki tartej
1/4 szkl wody
sól
pieprz







- Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i suszoną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dokładamy przeciśnięty przez prasę czosnek i pokrojone oliwki. Dolewamy wodę i wyrabiamy na jednolitą masę.
- Foremkę do keksu smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy masę i równo ją rozkładamy. Wierzch dekorujemy oliwkami i posypujemy odrobiną bazylii.
- Pieczemy w temp 180 C przez około 40 minut.
- Możemy podawać na ciepło, ale pyszny jest również na zimno.

Smacznego:)


No to klops... pomidorowy

No to klops... pomidorowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz