![]() |
Pierożki orzechowo pomarańczowe |
2 szkl mąki pszennej
1 szkl gorącej wody
szczypta soli
garść orzechów włoskich
1 pomarańcza
2 łyżki cukru brązowego
1/2 laski wanilii
- Orzechy drobno kruszymy, dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy, cukier i ziarna z laski wanilii. Wszystko mieszamy, jeżeli farsz jest zbyt wodnisty, dodajemy pokruszony drobno biszkopt lub herbatnik.
- Mąkę łączymy z solą i gorącą wodą. Uwaga dolewamy jej po trochę, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencje i da się wyrabiać w rękach. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość 1 mm i wykrawamy kieliszkiem małe pierożki.
- Gotujemy w lekko posłodzonej wodzie.
Smacznego :)
![]() |
Pierożki orzechowo pomarańczowe |
![]() |
Pierożki orzechowo pomarańczowe |
Świetny farsz, pierożki na pewno były pyszne :)
OdpowiedzUsuńInteresujące nadzienie do pierogów, wykorzystam go w miłą chęcią. Już mi leci ślinka.
OdpowiedzUsuńCiasto na pierogi robisz identycznie jak ja, więc tylko nadzienie dzieli mnie od spróbowania tej wersji. ;)
Super pomysł! Uwielbiam tradycyjne pierogi, ale te słodkie są o niebo lepsze :)
OdpowiedzUsuńintrygujące nadzienie, pierwsze widzę takie :]
OdpowiedzUsuńIntrygujący ten farsz :)
OdpowiedzUsuń