sobota, 21 grudnia 2013

Uszka z grzybami leśnymi

Bez barszczu nie ma Wigilii, bez uszek nie ma barszczu, bez grzybów nie ma uszek. No i mamy komplet. 

Uszka z grzybami leśnymi






2 szkl mąki pszennej
1 szl gorącej wody
sól
4 garści suszonych grzybów
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz










- Grzyby moczymy w wodzie, a następnie gotujemy z przyprawami. Odcedzamy z wywaru i drobno kroimy,
- Mąkę łączymy z solą i gorącą wodą. Uwaga dolewamy jej po trochę, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencje i da się wyrabiać w rękach. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość 1 mm i wykrawamy kieliszkiem uszka. Łączymy jak pierogi, uprzednio nadziewając je posiekanym grzybami. Następnie dwa końce pierożka łączymy na kciuku i już mamy uszko.
- Gotujemy w osolonej wodzie do momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.

Smacznego:)

Uszka z grzybami leśnymi

Uszka z grzybami leśnymi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz