Aromatyczne, mięciutkie, ulegające pod naciskiem widelca żeberka, podawane w towarzystwie białej fasoli. Mocno majerankowe i czosnkowe, połączone z neutralną, ale jednak nie obojętną fasolą. Gorąco poleca na przetrwanie tych deszczowych i jeszcze zimnych dni.
Duszone żeberka z białą fasolą |
1 kg żeberek wieprzowym
sól
pieprz
majeranek
3 cebule
2 marchewki
1/2 główki czosnku
1/2 selera
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
1 kg białej fasoli Jaś
- Fasolę płuczemy i moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Następnie wodę odlewamy, wlewamy świeżą, solimy i gotujemy do miękkości.
- Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze części. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszczu i w brytfance układamy żeberka. Rumienimy z obu stron.
- Warzywa obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dokładamy do zrumienionych żeberek, doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Zalewamy całość wodą i dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny.
- Po tym czasie wyciągamy mięso, a warzywa blendujemy na jednolity sos. Doprawiamy do smaku i podajemy z ugotowaną uprzednio fasolą.
Smacznego:)
Duszone żeberka z białą fasolą |
Duszone żeberka z białą fasolą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz