czwartek, 20 marca 2014

Krem cytrynowy na serku mascarpone

Idealny, orzeźwiający, lekki i delikatny krem cytrynowy na bazie żółtek i serca mascarpone. Ja w tym roku wykorzystałam go jako nadzienie do pączków, ale sprawdza się w każdego rodzaju tortach i babeczkach. Serdecznie polecam, jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a w lodówce może postać kilka dni. 


Krem cytrynowy na serku mascarpone



4 żółtka
1/2 szkl cukru pudru
300 g serka mascarpone
1 cytryna











- Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na naprawkę puszysty krem. Całość wymaga odrobinę cierpliwości, ale wierzcie mi warto. Im lepiej ubite żółtka, tym później delikatniejszy krem.
- Do ubitych na puszystą masę żółtek dokładamy po łyżce serka mascarpone (zimnego) i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Po koniec mieszania dodajemy otartą skórkę z całej cytryny i sok z połowy. Uwaga - sok wlewamy małymi partiami, żeby serek się nie zważył.

Smacznego:)

Krem cytrynowy na serku mascarpone

2 komentarze: