czwartek, 20 marca 2014

Tiramisu z musem truskawkowym

Uwielbiam gęsty i bogaty krem do tiramisu. Połączenie klasyczne - z kawą - ma niebiański smak, ale to z truskawkami wnosi odrobinę świeżości i nadziei. Polecam gorąco, zwłaszcza jeżeli komuś zostały jeszcze zeszłoroczne zapasy mrożonych truskawek. Ten deser to najlepszy pocieszyciel w smutny dzień, odrobinę słońca z truskawek, delikatność z biszkoptów i mocny uścisk likieru. Gorąco polecam.


Tiramisu z musem truskawkowym

500 g mrożonych truskawek
200 g podłużnych biszkoptów
1/4 szkl cukru pudru
4 żółtka
400 g serka mascarpone
ciemne kakao
150 ml likieru truskawkowego lub kokosowego










- Truskawki rozmrażamy i miksujemy na dość gładką masę. Dolewamy do niech likier i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
- W tym czasie ucieram żółtka z cukrem pudrem na delikatny i puszysty krem. Następnie mieszamy utarte żółtka  z serkiem mascarpone. 
- Wyjmujemy truskawki z lodówki i zanurzamy w nich biszkopt. Zanurzone kolejno biszkopty układamy na pierwszą warstwę deseru (zużywamy ich tyle, aby przykryły dno formy). Następnie na biszkopty nakładamy pierwszą warstwę kremu. Znowu biszkopt nasączone truskawkami i znowu krem i tak do wyczerpania składników, pamiętając aby ostatnią warstwę stanowił krem. 
- Całość posypujemy ciemnym kakao lub uprażonymi wiórkami kokosowymi. 

Smacznego:)

Tiramisu z musem truskawkowym

Tiramisu z musem truskawkowym


1 komentarz: