Uwielbiam gęsty i bogaty krem do tiramisu. Połączenie klasyczne - z kawą - ma niebiański smak, ale to z truskawkami wnosi odrobinę świeżości i nadziei. Polecam gorąco, zwłaszcza jeżeli komuś zostały jeszcze zeszłoroczne zapasy mrożonych truskawek. Ten deser to najlepszy pocieszyciel w smutny dzień, odrobinę słońca z truskawek, delikatność z biszkoptów i mocny uścisk likieru. Gorąco polecam.
Tiramisu z musem truskawkowym |
500 g mrożonych truskawek
200 g podłużnych biszkoptów
1/4 szkl cukru pudru
4 żółtka
400 g serka mascarpone
ciemne kakao
150 ml likieru truskawkowego lub kokosowego
- Truskawki rozmrażamy i miksujemy na dość gładką masę. Dolewamy do niech likier i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
- W tym czasie ucieram żółtka z cukrem pudrem na delikatny i puszysty krem. Następnie mieszamy utarte żółtka z serkiem mascarpone.
- Wyjmujemy truskawki z lodówki i zanurzamy w nich biszkopt. Zanurzone kolejno biszkopty układamy na pierwszą warstwę deseru (zużywamy ich tyle, aby przykryły dno formy). Następnie na biszkopty nakładamy pierwszą warstwę kremu. Znowu biszkopt nasączone truskawkami i znowu krem i tak do wyczerpania składników, pamiętając aby ostatnią warstwę stanowił krem.
- Całość posypujemy ciemnym kakao lub uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)
Tiramisu z musem truskawkowym |
Tiramisu z musem truskawkowym |
wygląda rewelacyjnie:) pycha:d
OdpowiedzUsuń