czwartek, 20 marca 2014

Krem czekoladowy, maślano - serowy

Uwielbiam czekoladę i kocham kremy czekoladowe, oczywiście najpyszniejsze są te z prawdziwej czekolady, a najlepsze te które można przygotować bardzo szybko. Dziś wyjątkowa propozycja kremu czekoladowego - czekolada, masło i mascarpone. Czekolada daje bogaty smak, ubite masło konsystencję, a serek nadaje całości wyjątkowej lekkości. 

Krem czekoladowy, maślano - serowy








200 g czekolady 60 %
250 g masła
250 g serka mascarpone













- Masło ubijamy na puszystą masę. W tym samym czasie nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę, a następnie delikatnie ją studzimy.
- Przestudzoną czekoladę wlewamy powoli do ubitego masła, cały czas mieszamy na najniższych obrotach.
- Kiedy czekolada połączy się z masłem dodajemy schłodzony krem mascarpone.
- Dla bardziej wymagających do kremu można dołożyć wymoczone w rumie rodzynki, posiekane orzechy laskowe, pokruszoną czekoladę lub podprażone wiórki kokosowe.

Jest jeszcze jeden sposób, na to by rozpuścić czekoladę - szybki i raczej niezawodny. Wkładamy pokruszoną czekoladę do miseczki, dolewamy 3 łyżki mleka pełnotłustego i całość wkładamy do mikrofali na 20 - 30 sekund. Wyciągamy, dokładnie mieszamy i nawet nie musimy studzić. Wystarczy dodać do masła. 

Smacznego:)

Krem czekoladowy, maślano - serowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz